kledingrek, miss teacup, kleding, verstelwerk, kledingreparatie, coupeuse, modevakschool
Naaien

Zo verdien ik mijn eerste geld met naaien

Juni is de allerlaatste maand dat ik salaris krijg van mijn oude werk. De bedoeling was dat ik daarna op zoek zou gaan naar een nieuwe baan. Dat ga ik niet doen. Ik besloten om mijn droom achterna te gaan: ik word coupeuse.

Ik durf mijzelf eigenlijk nog niet echt een coupeuse te noemen. Na 2,5 maand les ben je toch nog een echte beginner. Complete kledingstukken ontwerpen kan ik nog niet. Daarom begin ik helemaal onderaan de ladder met verstelwerk.

Ik riep altijd dat ik niet iemand ging worden die alleen maar verstelwerk zou gaan doen. Saai en helemaal niet creatief was het eerste waar ik dan aan dacht. Maar tot nu toe moet ik toegeven dat het eigenlijk heel fijn is. Je past alle technieken die je op de modevakschool leert toe in de praktijk. En elk kledingstuk is weer op zijn eigen manier in elkaar gezet waardoor je nooit hetzelfde doet.

Afgelopen zaterdag heb ik officieel een appje naar familie en vrienden gestuurd dat ik verstelwerk aanbied. Inmiddels liggen er al meer dan 20 (!) projecten op mij te wachten. En elke opdracht is anders. Een rits vervangen, een knoop aanzetten, een broek inkorten, enzovoort. Vijf opdrachten heb ik al afgewerkt en ik word er steeds handiger in.

Hoeveel verdient het?

Op internet heb ik naar prijslijsten gezocht van echte coupeuses die verstelwerk aanbieden. Van drie coupeuses heb ik de prijzen vergeleken. Hiervan nam ik het gemiddelde en daar deed ik dan een aantal euro van de vraagprijs af. Laten we eerlijk zijn. Een beginner kan niet het volle bedrag vragen.

Op dit moment is het misschien niet winstgevend. Ik doe te lang over een opdracht. Maar ik leer er wel ontzettend veel van. En daar draait het voornamelijk om.

Als ik het even niet weet

Eigenlijk zeg ik op bijna alle opdrachten ‘ja’. Mijn tante kwam binnen met een broek van €200. Of ik die kon inkorten. Toen moest ik even slikken, want o jee als je dan iets verprutst (het ging gelukkig goed). Hele moeilijke stoffen zoals suède accepteer ik enkel als het een opdracht is die ik al vaker heb toegepast.

Op internet kon ik niet heel veel vinden over het zelf toepassen van verstelwerk. Daarom heb ik bij de bibliotheek ‘Het grote Retoucheboek’ van Rina Theybers gehaald. Hier staat praktisch elke vorm van verstelwerk die je maar kunt verzinnen in. Handig!

Nu heb ik best veel aan dat boek. Maar het komt niet altijd overeen met het kledingstuk dat ik voor me heb liggen. Elk kledingstuk is toch anders. Ook al bevatten ze dezelfde technieken. Bekijk daarom altijd eerst het kledingstuk. Hoe zit het in elkaar? Hoe kan ik zo min mogelijk draden losmaken om mijn opdracht te voltooien?

Zelf kleding verstellen

Tips

Mocht je ook ooit geld willen verdien met naaien heb ik hier nog een aantal tips die ik de afgelopen dagen al heb geleerd:

  • Zorg dat alles goed georganiseerd is. Hang bijvoorbeeld de kleding die je moet verstellen aan een kledingrek.
  • Werk met het principe first in first out. Wat het eerste binnenkomt, wordt ook als eerste behandeld. Als mensen jou dan vragen wanneer hun kledingstuk klaar is, heb je al een beetje een idee. Daarnaast is dit ook een manier waarop je zelf bepaalde kledingstukken niet kan uitstellen. Soms heb ik wel eens de neiging om makkelijke en snelle projecten eerst te doen. Not done!
  • Heeft de klant haast met het verstelwerk? Vraag dan extra geld voor spoed. Dan krijg het kledingstuk voorrang.
  • Geef jouw klanten van te voren een prijslijst zodat ze het idee hebben wat het ongeveer gaat kosten.
  • Wees eerlijk. Zeg dat je nog een leerling bent.

Doe jij ook wel eens verstelwerk voor anderen? Hoe pak jij dat aan?

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *