Naaiproject, Engelstalig naaipatroon, Laptophoes
Naaien

Werken met een Engelstalig naaipatroon

Toen ik nog op de middelbare school zat, kocht ik een laptop met extra groot scherm. Dat hier geen mooie laptophoezen voor bestaan, had ik nooit bij stilgestaan. Zelf maken was de oplossing. Mijn allereerste naaiproject werd dus een laptophoes. En dan nog wel een Engelstalig patroon. Was dat wel zo slim?

Geen centimeters, maar inches

Het kostte me een week om een geschikt patroon te vinden. Eentje waar goed stond uitgelegd hoe het patroon op maat kon worden gemaakt voor mijn megalaptop. Het werd uiteindelijk dit patroon. Engelstalig, geen centimeters maar inches. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? De Engelse naaitermen vertaalde ik naar het Nederlands. En daarna ging ik op zoek naar wat het nou eigenlijk betekende. Woorden als naadwaarde kwamen nog niet in mijn woordenboek voor.

Met de nodige filmpjes op Youtube en een handige moeder achter de hand kon ik aan de slag. In één avond heb ik de laptoptas in elkaar gezet. Dat valt dus nog best mee. Wel had ik een aantal dingen slimmer kunnen aanpakken:

 • Naaien in inches hoeft niet moeilijk te zijn. Ik heb letterlijk alle maten omgerekend naar centimeters. Maar wist je dat er op de achterkant van je meetlint ook inches staan? Je hoeft dus helemaal niet te rekenen!
 • Google translate is in dit geval niet je beste vriend. Werken met een woordenlijst zoals deze is veel makkelijker.
 • Als er bijvoorbeeld staat dat de naadwaarde 1 centimeter moet zijn, doe dan ook 1 centimeter en niet minder. Ik heb dat op sommige plekken wel gedaan met als gevolg dat de naden op sommige plekken zijn losgekomen
 • Halverwege het naaien had ik het idee dat de hoes veel te groot werd. Gevolg: ik knipte er een stuk af. De laptop steekt nu een stukje uit. Stom!

Verder ben ik er wel heel tevreden over. Elke keer als ik deze laptophoes zie word ik vrolijk. Deze hoes is vaak mee geweest naar school en op kamers. En nog steeds ziet hij er prima uit.

Heb jij wel eens gewerkt met een Engelstalig naaipatroon? Vond je het moeilijk?


Gebruikte materialen:

 • Patroon
 • Stoffen:
  • Katoenen stof voor de buitenkant: Noeks.nl (webshop bestaat niet meer)
  • Fleece voor de binnenkant: De Stoffenkraam
 • Knopen: oude knopen uit oma’s knopenbak
 • Garen: wit

 

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *