naaimachine, Singer, Serenade 20
Persoonlijk

Waarom ik kleding naaien eng vind

Het klinkt misschien gek. Ik volg een naaiopleiding maar vind het eng om zelf kleding te maken. Tot nu toe heb ik altijd simpele projecten gemaakt. Zoals dekentjes, een tas en een keukenschort. Maar nu moet ik bij mijn opleiding voor het eerst een rok gaan maken. HELP!

Op de een of andere manier vind ik het maken van kleding echt the next level. Je maakt iets wat je echt draagt. Wat precies goed moet passen. Niet te groot en niet te klein. Je wilt ook nog dat de stof die je hebt gekozen voor je naaiproject perfect bij jou past. En of het kledingstuk jou leuk staat, blijft natuurlijk altijd een gok.

Poging 1: een jurk
Ik heb al eerder pogingen gedaan om een kledingstuk te maken. Een keer was dat een gratis patroon van een jurk. Leuk voor een bruiloft, dacht ik. Maar het patroon klopte helemaal niet. Het was scheef, te groot en op sommige plakken weer te klein. Als je naar het kledingstuk kijkt, lijkt het alsof het is gemaakt voor iemand met een zwaar bovenlijf en hele korte beentjes. Deze jurk heb ik dan ook na een eerste keer passen in een hoekje gegooid. Risico van een gratis patroon of lag het aan mijn gebrek aan naaikennis? Angstig heb ik daarna even geen kleding meer gemaakt.

De achterkant van de jurk heb ik nooit afgemaakt.
Als ik de voorkant van deze jurk zie denk ik: wat een gedrocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poging 2: een vest
Ongeveer drie jaar later durfde ik nog een poging te wagen. Mijn vriend had mij een abonnement op het tijdschrift La Maison Victor cadeau gegeven. Leuk! En de kledingstukken die daarin staan zijn om te smelten. Daar volgde dus poging twee: een vest. Een goed project om mee te beginnen stond erbij. Maar halverwege het naaien bleek dit toch niet het juiste kledingstuk voor mij. En de stof stond mij ook niet geweldig. Het is allemaal een beetje grauw als ik het aanheb. Daarnaast kan ik ook niet met deze binnenkant leven. Het is gewoon lelijk. Mocht ik de stof uiteindelijk toch nog heel mooi vinden (je weet het nooit), dan zal ik nog eens een voering voor dit vest maken, want zo kan het echt niet. Misschien is het deze keer dan niet gefaald om mijn naaikunsten, maar dus wel om de keuzes die ik heb gemaakt. Weer een goed leermoment.

Het vest ziet er op zich niet slecht uit. Het past alleen niet bij mij.
De binnenkant van het vest vind ik verschrikkelijk. Misschien maak ik hier later nog een voering voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En nu poging 3…
Toen ik las dat ik voor mijn opleiding een strakke rok met split moet maken, moest ik toch even slikken. Om twee redenen: 1. Het is een kledingstuk en 2. Een strakke rok met split, dat is toch iets voor een secretaresse? Mijn lerares stelde me gerust met de woorden: kies een wat sportievere stof en het is helemaal niet secretaresse-achtig. Na twee keer falen wordt dit misschien wel hét mooiste kledingstuk van mijn garderobe 😉

Pinterest gaf mij de nodige inspiratie. Ik weet nu wat ik ga maken en heb er zin in. Het wordt een lange kokerrok met een hoge split (maar niet té hoog), gemaakt van tricot en met een print van bladeren. Totaal niet secretaresse-achtig.

Vind jij het ook eng om aan een kledingstuk te beginnen?

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *