autostoel, naaien, stofferen, tricot, miss teacup
Naaiprojecten

Van tweedehandsje tot unieke autostoel

Ons zoontje is bijna uit zijn maxicosi gegroeid. Het werd dus tijd om op zoek te gaan naar een autostoel. Voor €25 tikten we een tweedehands deze autostoel op de kop. Een echt koopje. Maar hij was helemaal grijs. Veel te saai dacht ik. Daar moest iets aan gebeuren.

De hoes kon ik gelukkig makkelijk van de stoel afhalen. Hierdoor kon ik goed kijken hoe hij in elkaar was genaaid. In mijn stoffenkast lagen nog mooie stoffen die perfect waren voor deze stoel: een rode en groene dikkere tricot.

autostoel, miss teacup, naaien, stofferenHoe te beginnen

Eerst haal je alle delen van de stoel uit elkaar. Hierdoor heb je een goed overzicht van wat er moet gebeuren. De stof waarvan deze stoelen is gemaakt is water- en vuilafstotend. Daarnaast zit er ook een soort vulling in (geen idee hoe je het noemt) waardoor je niet op hard plastic zit. De nieuwe stof heb ik uiteindelijk op de oude stof genaaid om zo de vulling te behouden. Daarna zijn alle delen weer in elkaar gezet. Voor een leuk accentje heb ik er nog een strijkapplicatie van een schildpad opgezet. Et voila! Je hebt een unieke autostoel.

Tips and tricks

Het klinkt misschien heel makkelijk. Even een stoeltje overtrekken met een nieuwe stof. Maar het viel niet mee. Tricot is een rekbare stof. Deze moet dus goed strak op de stoel worden vastgemaakt, anders heb je overal vouwen.

Sommige delen waren heel moeilijk in elkaar te naaien. Daar was de vulling zodanig dik dat je eigenlijk een industriële naaimachine nodig hebt om het te naaien. Twee kapotte naalden heeft het mij gekost. En pijnlijke handen. Een deel kon mijn naaimachine echt niet aan en heb ik met de hand in elkaar gezet.

De grijze stof die nu nog op de stoel zit is de originele stof. Oorspronkelijk was het mijn bedoeling om deze te bekleden met een witte stof met zwarte veren. Maar zoals je misschien wel weet: wit is besmettelijk. Uiteindelijk is de oorspronkelijke stof er gewoon opgebleven. Deze stof is heel makkelijk af te nemen met een doekje. Dat is bij katoen minder het geval.

De autostoel is verder ook nog ingespoten met een water- en vuilafstotende spray. Hierdoor blijft hij nog langer mooi (hoop ik).

Conclusie

Eens maar nooit meer. Een autostoel is best een lastig klusje door de dikke vulling. Persoonlijk zou ik dus niet aanraden om hiermee aan de slag te gaan tenzij je een industriële of hele sterke naaimachine hebt. Maar aan de andere kant is het wel een hele leuke ervaring ?

 

Koop jij wel eens tweedehands spullen om vervolgens op te knappen?

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *