harperlmv, la maison victor, naaiblog, broek, naaien
Naaiprojecten

Opleiding coupeuse #4: maak een broek

Na een jaar thuis te oefenen met naaien, besloot ik op naailes te gaan. Op mijn blog deel ik graag wat ik nu precies doe op naailes. Vandaag opdracht 4: maak een broek.

Ik keek echt heel erg naar deze opdracht uit. Een broek is misschien wel mijn lievelingskledingstuk. De broek mocht natuurlijk niet te standaard worden. Geen grijs. Geen zwart. Geen blauw. En ook geen skinny. In La Maison stond in de editie maart-april 2018 een heel leuk patroon: een paper waist broek.

In het tijdschrift stond dat dit een patroon is voor gevorderde naai(st)ers. Ik had nog nooit een broek genaaid en echt gevorderd kon ik mij nou ook nog niet echt noemen. Daarom ging ik eerst even researchen. Ik kwam onder andere deze blog van Katrien tegen.  Ook zij vond het een fantastische broek. Maar hij was niet makkelijk om te maken. Het patroon klopte nergens en ze moest overal aanpassingen doen. Hierdoor twijfelde ik even of ik het wel zou doen.

Toen ik de broek aan mijn lerares liet zien zei ze dat ik het wel zou kunnen. En zo ben ik er toch voor gegaan. Ik kocht een vrolijke stof op de markt en kon aan de slag.

Voor de zakken gebruikte ik een knalrode voering.
Aan de achterkant voegde ik paspelzakken toe. Deze waren normaal niet aanwezig.

 

Technieken

In de broek zitten meerdere technieken. Zo moet je heupzakken maken, een broekrits inzetten, werken met coupenaden en een blindzoom naaien. Het vergde even wat tijd voordat ik helemaal snapte hoe je een broekrits moet vastzetten, maar het ziet er netjes uit.

Voor mijn naaimachine heb ik een speciaal blindzoomvoetje. Hier was ik druk mee aan het oefenen, maar dat vond ik echt niet makkelijk. Mijn lerares adviseerde mij om de blindzoom met de hand te naaien. Dat gaat echt veel beter en sneller! Zo zie je maar dat een naaimachine niet altijd de beste optie is.

De voorkant van de broek vond ik zelf superleuk. Maar de achterkant was wat saai. Ok, ik koos een vrolijke print die het al wat leuker maakte. Maar er miste in mijn ogen nog iets: achterzakken. Ik koos ervoor om nep paspelzakken in de achterkant te verwerken. Dat heb ik geweten ook. Over één zak heb ik 2 uur gedaan. Daar heb ik misschien wel de meeste tijd ingestoken.

Van de pasvorm problemen bij Katrien heb ik gelukkig niks meegemaakt. Bij mij zat de broek in een keer goed. Ik heb alleen de broekspijpen 8 centimeter korter gemaakt. Dat maakte het nog net wat leuker.

De stoffen riem maakte ik van een afwijkende stof. Anders viel deze weg in het drukke patroon en dat zou jammer zijn.

Eindresultaat

Ik ben echt supertrots op deze broek. Hij zit heel fijn. Op de een of andere manier heb ik ook het gevoel dat deze broek een beetje afslankt (en dat terwijl het een breder model is). De broek is gemaakt van een luchtige stof waardoor hij perfect is voor deze tijd van het jaar. Ik weet zeker dat deze broek vanaf nu een favorietje is.

De kleine details zoals de felrode heupzakken en de rode stiksels maken deze broek echt af. Ookal was dit een patroon voor gevorderden, raad ik dit patroon toch aan iedereen aan als je begeleiding hebt. Voor sommige dingen was het toch fijn dat ik het kon navragen bij een ander.

De broek is nu zeker een favorietje geworden.

Heb jij wel eens een patroon voor gevorderden gemaakt?


Gebruikte materialen

Stof: stretchkatoen bloemenstof, rode voeringstof en jeanskleurige katoen (alles gekocht op de markt en in lokale naaiwinkeltjes)

Broekrits

Garen: donkerblauw en rood


Lees ook de vorige blogs uit de serie opleiding coupeuse:

Opdracht 1: maak een tas

Opdracht 2: maak een schort

Opdracht 3: maak een rok

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *