Miss Teacup keukenschort
Naaiprojecten

Opleiding coupeuse #2: maak een schort

Na een jaar thuis te oefenen met naaien, besloot ik op naailes te gaan. Op mijn blog deel ik graag wat ik nu precies doe op naailes. Vandaag opdracht 2: maak een schort.

Toen ik las dat de tweede opdracht een schort was, dacht ik: hè wat stom. Ik draag nooit een schort in de keuken. Voor mezelf moest ik het schort dus niet maken. Toen we ’s avonds aan het eten waren – spaghetti met rode saus – keek ik eens naar mijn zoontje. De saus zat tot op zijn tenen. Hij kon dus wel een keukenschort gebruiken.

Doordat mijn zoontje nog geen jaar oud is, moest het niet een heel groot schort worden. In mijn kast vol met stoffen lag nog een schattig oud babylakentje uit de kringloop. Er stonden olifantjes op. En nijlpaardjes. Schattig, dacht ik. En na even meten, bleek het groot genoeg om een baby/dreumes schort uit te maken!

Miss Teacup keukenschort
De zak met applicatie. De randen zijn niet overal even netjes genaaid.
Miss Teacup Keukenschort
Rond het schort zit biaisband voor een mooie afwerking.

Technieken
Het maken van een keukenschort is niet heel moeilijk. Heel simpel gezegd is het een grote lap stof met wat linten aan om hem vast te maken. Om het wat moeilijker te maken is de stof afgewerkt met biaisband. Aan de bovenkant heb ik gekozen voor een sluiting met D-ringen. Jeweetwel, van die ringen in de vorm van een D (duh). Hierdoor is hij te verstellen in elke maat. Ook heb ik er nog een zak opgezet. Om nog een beetje uitdaging toe te voegen, is het hele schort afgewerkt met biaisband.

Patroon
Het patroon voor dit schortje vond ik op de blog Binnenstebuitelen. Een simpel patroon. Ik heb alleen de sluiting aan de bovenkant aangepast (op deze blog werd er gewoon een knoopje gelegd) en een ander soort zak gemaakt. Op de zak heb ik een applicatie gemaakt van stof die ik over had. Hierdoor wordt er nog een diertje extra uitgelicht.

 

 

Eindresultaat
Het ziet er zo schattig uit dit kleine schortje. Zelf ben ik er echt heel blij mee. Ik heb niet overal even netjes genaaid. Voornamelijk op de zak. Daar naai je twee lijnen naast elkaar, maar er zit niet overal evenveel ruimte tussen. Maar dat is een detail waar een kijker meestal niet echt op let 😉

Op dit moment hangt het schortje aan een haakje in de keuken. Ons zoontje is nog een béétje te klein voor het schort. Maar tegen de tijd dat het weer Sinterklaas is past hij er zéker in. En dan gaan we natuurlijk pepernoten bakken!

Cijfer: 9

Heb jij ook wel eens genaaid voor een kindje?


Gebruikte materialen

Stof met diertjes: Kringloop

Biaisband met stippen: stof uit eigen voorraad

Biaisbandmaker

Kleur garen: beige en donkerblauw


 

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *