tas naaien modevakschool opdracht
Naaiprojecten

Opleiding coupeuse #1: maak een tas

Na een jaar thuis te oefenen met naaien, besloot ik op naailes te gaan. Op mijn blog deel ik graag wat ik nu precies doe op naailes. Vandaag opdracht 1: maak een tas

Elke week ga ik twee uurtjes naar naailes. Ik volg een opleiding coupeuse aan de modevakschool. In deze paar uur krijg ik begeleiding en de rest doe ik zelfstandig thuis. We beginnen makkelijk. Met een tas. Het is niet zo dat je binnenstapt en dat er wordt gezegd maak nu een tas. Nee. Eerst maak je een aantal vooropdrachten op proeflapjes. Hierdoor leer je de technieken die je in je uiteindelijke opdracht kunt verwerken.

In totaal ben ik twee lessen en de nodige uren thuis bezig geweest met de vooropdrachten en de tas. Maar het resultaat mag er zijn. De tas is gemaakt van verschillende materialen. De streepjesstof is een soort linnen die ik heb gekocht bij de Veritas. Een Belgische winkel met veel fournituren en een beperkt aantal stoffen. De oker/oranje stof (welke kleur is het volgens jullie?) komt uit de kringloop. Ooit deed deze stof dienst als tafelloper. En de zak op de voorkant is een restje stof dat ik nog thuis had liggen.

tas naaien opdracht modevakschool miss teacup

Technieken
In de tas zitten meerdere technieken verwerkt. Zo heb ik een opzetzak en hengsels gemaakt. Maar ook heb ik de gestreepte stof rond de oker/oranje stof genaaid. Dat klinkt misschien niet als een techniek, maar om mooie scherpe hoeken te krijgen, moet je de stof op een bepaalde manier inknippen. Dit zijn niet de moeilijkste technieken. Het is tenslotte opdracht 1. Het meest lastige was om mooi recht te naaien. Daar kan ik nog wel goed op oefenen.

Patroon
Voor het maken van deze tas is er geen patroon nodig. Hij bestaat uit rechthoeken: één hele grote (de blauwe stof) en twee kleine (de oker/oranje stof). Deze stoffen zijn aan elkaar genaaid, daarna heb ik er een zak opgenaaid. Aan de bovenkant is een beleg gemaakt van ongeveer 10 centimeter. Een beleg is eigenlijk een stuk stof waar je vlieseline op strijkt en die je vervolgens naar binnen vouwt en vastnaait. Dit doe je zodat je op het eerste zicht niet tegen de binnenkant van de tas aankijkt. Als laatste heb ik de hengsels erop genaaid.

Eindresultaat
Met het eindresultaat ben ik heel erg tevreden. Het is een vrolijke tas geworden. Hij wordt inmiddels ook al goed gebruikt om mijn lesmap in mee te nemen naar de les. Want laten we eerlijk zijn, als je moet zeulen met een map, naaimachine en koffer vol fournituren, is zo’n schoudertas meer dan welkom.

Door het gebruik van de linnen stof is de tas niet echt geschikt om zware voorwerpen in mee te nemen, maar dat is voor mij ook niet nodig. Voor de tas kreeg ik een 9,5 (ja, we krijgen ook cijfers!). Een cijfer om trots op te zijn.

Volg jij ook naailes? En wat was het eerste dat jij daar hebt gemaakt?


Gebruikte materialen

Gestreepte stof: Veritas
Oranje stof: kringloop
Stof met bladeren: restje. Maar onder andere hier te koop
Kleur garen: wit en oranje


 

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *