miss teracup shopping bag geen kleding meer kopen
Persoonlijk

Ik koop een jaar geen kleding meer

Zo. Dat staat zwart op wit. We zijn dan misschien al bijna halverwege het jaar, maar een uitdaging hoeft toch nooit op 1 januari te starten? 10 redenen waarom ik deze uitdaging aanga.

foto freepik

1 Ik vind het zelf altijd verschrikkelijk om iemand tegen te komen die precies dezelfde kleding als ik draagt. Een keer kwam ik een vrouw tegen in een winkelstraat. Leeftijd ongeveer 50 jaar, zo’n typisch vrouwtje met een hondje in de handtas. En ze droeg precies hetzelfde topje als ik! Je raad het al, dat kledingstuk heb ik daarna nooit meer gedragen.


2 Ik hou heel erg van unieke kleding. Maar je raad het al. Daar hangt nogal een prijskaartje aan. En ik ga geen honderden euro’s uitgeven aan één kledingstuk.


3 Nu ik zelf leer naaien (en bezig ben met mijn eerste kledingstuk) merk ik pas hoe fijn maatkleding is. De kleding zit overal perfect. In de winkel zwerf ik vaak tussen twee maten in. Ik heb namelijk een slanke taille, iets grotere cupmaat en een buikje. Hierdoor moet ik vaak een maat te groot dragen.


4 Dingen die ik zelf maak, verzorg ik ook echt met liefde. Als ik een kledingstuk in de winkel heb gekocht en de nieuwigheid ervan af is. Dan behandel ik het niet meer met liefde. Als het dan bijvoorbeeld op de grond valt, raap ik het op en leg het ergens anders neer. Een zelfgemaakt kledingstuk zal ik eerst netjes gladstrijken met mijn hand en mooi ophangen of opvouwen.


5 Door zelf mijn kleding te maken, kan ik het tot in de details perfect maken. Kleding uit de winkel sluit nooit 100% bij mijn smaak aan. Soms koop ik daarom gewoon kleding omdat ik het echt nodig heb. Niet ok!


6 Minder geld uitgeven. Nu ik na een reorganisatie thuis zit, heb ik het idee dat het geld van mijn rekening stroomt. Als je niet moet werken, geef je meer geld uit. Bizar! Hopelijk zet dit ook een stokje voor de deur.


7 Geen miskopen meer! Heb je dat ook wel eens? Dat je een kledingstuk koopt, het thuis aandoet en je dan afvraagt waarom je dat in hemelsnaam heb gekocht? Dat hoop ik echt nooit meer mee te maken. Nu is het met het zelf naaien van kleding natuurlijk altijd wel een gok of het mooi is.


8 Op de een of andere manier voel ik me altijd verplicht om voor speciale gelegenheden (zoals een bruiloft) nieuwe kleding te kopen. Is dat iets van deze tijd?


9 Ik wil weten wie mijn kleding maakt. Straks maak ik enkel nog zelf mijn kleding. Althans, dat is toch de bedoeling. De stof maak ik natuurlijk niet zelf, ik moet nog eens uitzoeken waar je kunt vinden hoe je stof is gemaakt. Maar label van kinderen achter een naaimachine wil ik niet aan mijn kleding plakken.


10 Het is gewoon een hele leuke uitdaging! Basta.


De regels
Omdat ik zelf kleding naai, lijkt het natuurlijk wel een beetje valsspelen. Er komt tenslotte op deze manier toch nieuwe kleding in huis. Daarom heb ik een paar regels opgesteld waar ik me aan ga houden:

  1. Het kopen van tweedehands kleding en nieuwe kleding is niet toegestaan.
  2. De kledingstukken die worden gemaakt, zijn in opdracht van de naaiopleiding.
  3. Voor elk zelfgemaakt kledingstuk dat vanaf nu nieuw in mijn kledingkast belandt, wordt een ander kledingstuk aan een goed doel gedoneerd.

Koop jij veel kleding?

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *