boxkleed, naaien, handmade, diy
Naaien

How to: naaien met tweedehands stof

Als ik een bezoekje breng aan de kringloop, is de afdeling met kleding absoluut mijn favoriet. Tussen de afdankertjes van andere mensen zijn vaak schatten te vinden. Hier mijn tips voor het vinden van de ideale stoffen om mee te naaien.

 1. Hoe groter het kledingstuk, hoe groter het lap stof die je kunt gebruiken. Kies dus liever voor maatje XL dan voor een S.
 2. Wil je kleding maken voor kleine kinderen? Dan kan een kleinere maat ook prima worden gebruikt. Kleine maten zijn ook geschikt om kleine details mee te maken zoals een zak of accentje.
 3. Een kledingstuk is meer dan stof. Er zitten vaak ook fournituren aan zoals knopen en ritsen. Handig!
 4. Kijk of de stof nog goed is. Is hij te dun geworden? Laat hem dan liggen!
 5. Kijk niet alleen bij de kleding. Tafelkleden, dekens en gordijnen zijn ook interessant. En dan weet je zeker dat je een grote lap stof hebt.
 6. Is de stof net niet helemaal jouw kleur? Overweeg dan om de stof te verven. Leuk experimentje 🙂
 7. Kijk niet naar het kledingstuk maar naar de stof. Zo kocht ik laatst een rokje met een hele bijzondere stof. Wat ik ermee ga maken? Nog geen idee!
 8. Koop alleen stof die bij je past of om mee te oefenen. Zo kocht ik eens een rokje met een glitterstof. Deze heb ik nog nooit gebruikt omdat ik helemaal niet van glitters hou.
 9. Laat een kledingstuk niet hangen als je twijfelt. Op een andere dag kan het kledingstuk zomaar verkocht zijn.
 10. Ga niet met een specifiek idee in je hoofd naar de kringloop. De kans dat je dan de perfecte stof vindt is heel klein.

 

tweedehands, stoffen, restjes, naaien

 1. rokje met een speciale stof. Deze wil ik misschien voor de schouders van een trui gebruiken. De voering is ideaal voor zakken en er zit ook nog een rits in. – €3,50
 2. Wit katoenen laken. Handig om proefstukken mee te naaien – €2
 3. Oud gordijn. De stof is doorzichtig. Hiervan wil ik zakjes maken om mee te nemen naar de groenteboer en supermarkt. – gratis
 4. Oud hoeslaken. Heeft nog geen bestemming, maar komt door zijn neutrale kleur vast wel eens van pas. – gratis
 5. De oude gordijnstof die ik voor het boxkleed gebruikte. – gratis
 6. Tafellopers waarvan ik onder andere een tas heb gemaakt. – €7
 7. Blauwe katoenen stof. Deze heeft nog geen bestemming – €4

 

Op de blog verschenen al twee dingen die ik heb gemaakt met tweedehands stof. Voor deze tas gebruikte ik oude tafellopers en voor dit leuke schort gebruikte ik een oud babylakentje.

Ook maakte ik voor ons zoontje het boxkleed dat je bovenaan dit artikel ziet. De rand is gemaakt van restjes gordijnstof. Op de een of andere manier krijg je bij de aanschaf van gordijnen altijd de restjes stof mee. (Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste mensen deze gewoon in de container gooien)

Het is fijn om te werken met tweedehands stof. Materialen die je tegenkomt in de kringloop zijn altijd een leuke verrassing. Daarnaast is het nog eens heel erg goedkoop ook!

En nu ben ik druk bezig om een autostoel te bekleden met restjes stof. Want iedereen die naait heeft volgens mij wel een kast vol met restjes. Hierover later meer.

Werk jij graag met tweedehands stof?

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *