Duurzaamheid, Naaien

Duurzaam naaien. Kan dat?

Duurzaamheid is een onderwerp wat ik heel belangrijk vindt. Bij schoonmaakmiddelen en voeding houd ik hier al rekening mee. En ik koop geen nieuwe spullen als ik weet dat ik het ook tweedehands kan vinden. Wat ik wel vaak nieuw koop, zijn materialen om te naaien. Tien tips om te kijken hoe het duurzamer kan.

foto freepik

1| Koop alleen stoffen die je echt nodig hebt

Ok, ik geef het toe, hier ben ik niet zo goed in. Als ik iets moois zie neem ik het vaak ook mee. Maar laten we eerlijk zijn, ben jij ook zo’n naai(st)er met een uitpuilende stoffenvoorraad in je huis? Denk daar dan eens aan als je weer een nieuwe stof wilt kopen.

2| Zie nieuwe stof kopen als een laatste optie

Tweedehands of in je eigen kledingkast zijn vaak ook hele mooie stoffen te vinden. Ga eens naar de kringloop of bezoek een rommelmarkt. Vaak kunnen deze stoffen je meer verrassen dan als je in het grote doolhof van nieuwe stoffen gaat zoeken.

3| Versier je stof

Als je tweedehands een kwalitatieve stof hebt gevonden, maar je vindt hem wat saai, kun je er altijd voor kiezen om de stof leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verven van je stof. Of wat dacht je van een mooie zeefdruk. Hiermee kan je ook nog eens je eigen unieke stof ontwerpen. Extra leuk!

4| Wees zo zuinig mogelijk met je stof.

Als je een kledingstuk gaat maken, is het verstandig om altijd even te kijken hoe je de grootste lap stof overhoudt. Toen ik deze broek maakte, had ik makkelijk 50cm minder stof kunnen kopen. Misschien is het dus een goed idee om eerst je patroon uit te tekenen en daarna pas de stof te kopen?

5| Maak alleen wat je ook echt gaat dragen.

Voor mijn opleiding moet ik specifieke kledingstukken maken. Van sommigen wist ik dat ik ze nooit zou gebruiken, zoals bijvoorbeeld dit keukenschort. Mijn advies is dan om het voor een ander te maken. Het zou toch zonde zijn als het nooit wordt gebruikt.

6| Gebruik je restjes stof.

Hier heb ik zelf twee bakken voor. Eentje met hele kleine restjes waar ik enkel hele kleine details mee kan maken en eentje met grote restjes die je nog bij grotere projecten kunt gebruiken. De kleine restjes zijn ook ideaal als proeflap. Wat ik hier nog meer mee doe, kun je lezen in een latere blog.

7| Repareer je kleding.

Hiervoor hoef je vaak zelfs helemaal geen stof te kopen.

Miss Teacup keukenschort
Van een oud babylakentje maakte ik een leuk kinderschort.

8| Hergebruik

Heb jij ook wat kleding in je kast liggen die je eigenlijk niet meer draagt? Misschien omdat het niet meer te repareren is of omdat je het niet meer mooi vindt. Maak er dan eens iets anders van. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld oude tafellopers om een tas te maken.

9| Koop enkel duurzame stoffen.

Als je dan toch een nieuwe stof wilt kopen, let er dan tenminste op dat het om een duurzame stof gaat. Veel duurzame stoffen hebben een GOTS keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord is. Bij dit keurmerk wordt er gekeken naar het volledige productieproces van de stof.

10| Maak gebruik van groene stroom.

Oké, hier ga ik misschien een beetje ver. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat iedereen die naait ook gebruik maakt van een naaimachine. En die maakt vaak gebruik van stroom. Nu zijn naaimachines vaak geen energieslurpers, maar alle beetjes helpen.

 

Let jij ook op duurzaamheid bij het naaien?

 

 

 

 

Dit vindt je vast ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *